Wilt u een afspraak maken met één van onze therapeuten? Dat kan op twee manieren:

  • TELEFONISCH: Als u graag samen met een van onze receptionistes een afspraak in wilt plannen kunt u telefonisch contact opnemen met onze centrale afsprakenbalie: 085-4835488. Deze is op werkdagen bereikbaar van 9.00 tot 17.00 uur.

  • ONLINE: Bij RugPortaal kunt u ook 24 uur per dag en 7 dagen per week zelf online uw afspraak plannen! Klik op één van de buttons hieronder en u komt direct op de voor u juiste afspraakmodule:

  a

  Bij Voetportaal kunt u snel terecht voor de juiste en beste ‘op maat gemaakte’ behandeling voor voetklachten. De podotherapeuten van Voetportaal volgen (of zijn afgestudeerd in) de gespecialiseerde vervolgopleiding Podotherapeut-Plus waarin extra specialisaties worden gegeven waardoor men u nog beter en structureler van uw klachten af kan helpen.

  + 31 (0)85 - 483 54 88

  info@voetportaal.nl
  Straatweg 179, 3621 BM Breukelen

  Wat is spit? Last van lage rugpijn

  Spit en lage rugpijn: u ervaart klachten zoals vermoeidheid en stijfheid in de rug. Spit is een veelvoorkomend probleem. Het is een variant van lage rugpijn, die heel plotseling kan ontstaan. Veel mensen beschrijven de pijn alsof iemand een dolk in de rug steekt.

   

  Wat is spit?

  Spit is pijn in de rug die heel plotseling ontstaat. Het gaat om messcherpe pijn in de onderrug, die vrij bewegen vrijwel onmogelijk maakt. Bij hevige rugpijn is het moeilijk functioneren.

  Tip: een ander woord voor spit is lumbago.

   

  Wat is de oorzaak van lage rugpijn?

  Spit ontstaat heel plotseling acuut. Dat maakt het lastig om daar één oorzaak voor aan te wijzen. Vaak komen klachten van meerdere plekken en gewrichten samen. Het kan gaan om snel bukken, vlug iets zwaars tillen of het langdurig aanhouden van dezelfde houding.

  Ook een verkeerde stand van de voeten, een beenlengteverschil of het vastzitten van een van de gewrichten van het bekken kunnen oorzaken zijn. Er ontstaat een afwijkend loop- en bewegingspatroon. Dit draagt bij aan deze specifieke oorzaak van lage rugpijn. Spit maakt het soms lastig te achterhalen waar dit precies aan ligt.

  Specifieke rugpijn

  Er is sprake van specifieke rugpijn als we goed kunnen vaststellen wat de oorzaak is van de lage rugpijn of specifieke spit. Het gaat om veel verschillende aandoeningen, die kunnen leiden tot (ernstige) rugklachten. U kunt bijvoorbeeld denken aan een gebroken wervel, een tumor of een hernia.

  Als we denken aan een specifieke oorzaak voor de rugpijn zullen we u normaal gesproken adviseren om naar een speciaal centrum binnen ons netwerk te gaan. Daarvoor moeten we u eerst terugverwijzen naar de huisarts. Die beoordeelt de klacht, om de rugpijn vanuit die oorzaak op te lossen.

  Aspecifieke rugpijn

  De rugpijn kan zich bevinden tussen de onderste ribben en de bilplooien. De pijn kan uitstralen in de benen, maar meestal niet verder zakken dan de knieën. Vaak ervaart u ook stijfheid.

  De aspecifieke rugpijn is vaak een gevolg van spanning(en) in één of meerdere pezen of spieren die hechten aan de wervelkolom. Dit kan bijvoorbeeld komen door een slechte houding, net als door perioden van veel stress.

  Let op: ontstaat de aspecifieke rugpijn heel plotseling? We spreken van spit of lumbago. Vaak maken hoesten, niezen en het draaien van de rug de klachten erger. Het kan al gaan om een eenvoudige verrekening of verdraaiing van de spieren rond de ruggengraat. De pijn gaat bijna altijd vanzelf weer over.

   

  Wat kunt u doen bij spit of lage rugpijn?

  Heeft u last van lage rugpijn of denkt u aan spit? Het is belangrijk om actief te blijven, ook al voelt dat misschien tegennatuurlijk. Neem een pijnstiller als paracetamol en Probeer uw gebruikelijke activiteiten zoveel mogelijk uit te blijven voeren. Blijf zo normaal mogelijk bewegen, niet anders dan dat u anders zou doen.

  Als de normale bewegingen pijnlijk aanvoelen kunt u af en toe een korte pauze nemen. Probeer meerdere momenten kort te pauzeren en te voorkomen dat een hele dag op bed blijft liggen. Dit zou de stijfheid in de hand werken, waardoor de pijn in de rug alleen maar langer aan zou houden.

  Verander regelmatig van houding en blijf regelmatig even bewegen. Ga bijvoorbeeld een stukje lopen. Dat is belangrijke dat een specifieke houding of een stoelvorm. Houd de rug in beweging, ook op momenten dat dit pijn doet of dat u denkt aan spit.

   

  Verdieping: kyfose en lordose

  Rugklachten komen vanwege de kromming in de rug vaak voor in de onderrug. Dit kan te maken hebben met een te sterke kromming. Dat kan in twee richtingen:

  • Kyfose
   Het is de natuurlijke kromming naar achteren. Een te sterke kromming komt slungelig over. De meer gebolde bovenrug, holle nek en onderrug leiden tot pijnlijke klachten.
  • Lordose
  • Lordose staat voor de natuurlijke kromming naar voren. Een te holle rug ontstaat vaak door de stand van het bekken. Als dit te ver naar voren staat gekanteld wordt de kromming in de rug groter. Met name zwangere vrouwen en mensen met overgewicht hebben daar last van. Ook het veelvuldig op hakken lopen kan daaraan bijdragen.
   Een te sterke lordose kan bovendien ontstaan door een verkeerde voetstand of afwikkeling. Als de voet te veel naar binnen zakt neemt de lordose toe. Ten slotte kan dit te maken hebben met een beenlengteverschil, door de onnatuurlijke belasting die dit veroorzaakt, maar zelden is dit de belangrijkste oorzaak.

   

  Behandeling van spit en lage rugpijn

  Benieuwd naar de behandeling van spit of lage rugpijn door onze therapeuten? Hoewel we de pijnplek nauwkeurig onderzoeken, zijn we altijd meer opzoek naar de oorzaak van de klacht vanuit het afwijkende stand of bewegingspatroon. We onderzoeken bijvoorbeeld of de rugklachten ontstaan door een afwijkend loop- en bewegingspatroon. We beoordelen de voetstand, het schoeisel en bijvoorbeeld een beenlengteverschil.

  Een afwijkende houding kan leiden tot klachten in de rug, net als aan de knie, voet, heup, bil, lies, schouder en nek. Onze therapeuten zijn gespecialiseerd in manuele technieken, waarmee we zowel rugklachten als andere klachten kunnen behandelen. Dit geeft vaak direct verlichting.

  En blijkt er een aanvullende behandeling nodig? We adviseren u graag bijvoorbeeld over op maat gemaakte correctiezolen of oefeningen. Die ondersteunen en stimuleren het effect van manuele therapie, voor behandelingen bij spit, lage rugpijn en andere klachten.

   

  Wilt u een afspraak maken of meer weten over lage rugpijn of spit? Bel ons op telefoonnummer 085 – 483 54 88, stuur ons een e-mail naar info@rugportaal.nl of gebruik het online contactformulier. Dan nemen we snel contact met u op.

  Wilt u graag teruggebeld worden voor meer informatie of wilt u een afspraak maken?